speciality-background dots image dots image

מחלות אוטואימוניות מוחיות

מחלות נוירו-אימונולוגיות של מערכת העצבים המרכזית דורשות גישה טיפולית מקיפה ורב-תחומית להבטחת איכות חיים מיטבית למטופלים.

רופאים מומלצים שמבצעים את הפרוצדורות

מחפשים משהו יותר ספציפי? חפשו תור לפי בעיה רפואית רופא מומלץ או התמחות

טיפולים נוספים

מחלות נוירולוגיותאבחון הפרעות תנועההפרעות תנועההפרעות תנועה-תסמונת טורטהפרעות בדיבורהפרעות בהתפתחות מוטוריתהפרעות במישור השכלי תפיסתיהפרעות זיכרוןירידה בזיכרוןירידה קוגניטיביתמחלות אוטואימוניות מוחיותנוירופתיההפרעות הליכהבדיקות נוירולוגיותפרכוסים והתכווצויות חוםהפרעות שינהכאבי ראש ומיגרנותמחלות נוירואימנולוגיותמחלות כלי דם של המוחחבלות ראש וזיהומיםמחלות ניווניותאפילפסיה(ADHD) הפרעת קשב וריכוזALS - הפסקת ריוראבחון וטיפול בהפרעות קשבאבחון וטיפול בסחרחורותהפרעת קשב (מבוגרים)הפרעת קשב וריכוזאלצהיימרכאב עצבי וכאבי ראשכאב ראשכאב ראש פוסט-טראומטיכאב ראש מסוג Tensionכאב ראש מקבציכאבי ראשנוירולוגיה - כאבי ראשמחלות כלי הדם המוחייםמחלת אלצהיימרמחלת גופיפי לוי (דמנציה)מומחה לכאבי ראש ופניםטיקיםמחלת פרקינסוןרעדשיתוק בפניםכאבים נוירופטייםמחלות עצב – שרירמחלות שריריםמחלות שרירים (מיופתיות)טרשת נפוצהאבחון ומעקב אחר חולי אפילפסיהבוטוקס בהתוויות נוירולוגיותבעיות נוירומוסקולריות

הגדרת מחלות נוירו-אימונולוגיות של מערכת העצבים המרכזית

מחלות נוירו-אימונולוגיות של מערכת העצבים המרכזית הן קבוצה של הפרעות שבהן מערכת החיסון תוקפת את מערכת העצבים המרכזית (המוח וחוט השדרה). מחלות אלו כוללות טרשת נפוצה, נוירומיאליטיס אופטיקה (NMO), ודלקת המוח אוטואימונית. הן מאופיינות בדלקת כרונית ופגיעה בתפקוד העצבי.

תסמינים

תסמינים של מחלות נוירו-אימונולוגיות יכולים להיות מגוונים ותלויים באזור הפגוע במערכת העצבים. הם עשויים לכלול חולשה, בעיות ראייה, קשיי תנועה ושיווי משקל, כאבים, בעיות בשליטה בשלפוחית השתן ובמעיים, ובעיות קוגניטיביות. בטרשת נפוצה, למשל, התסמינים יכולים להופיע בהתקפים או להתפתח באופן הדרגתי. חשוב לשים לב לשינויים בתפקוד הנוירולוגי ולדווח עליהם לרופא.

שיטות אבחון

אבחון מחלות נוירו-אימונולוגיות מתבסס על שילוב של בדיקה נוירולוגית מקיפה, בדיקות דימות כמו MRI, ובדיקות מעבדה. בדיקת נוזל השדרה (CSF) יכולה לספק מידע חשוב על דלקת במערכת העצבים. בדיקות דם לנוגדנים ספציפיים יכולות לסייע באבחון מחלות כמו NMO. בנוסף, בדיקות אלקטרופיזיולוגיות כמו פוטנציאלים מעוררים יכולות לסייע בהערכת תפקוד מערכת העצבים.

אפשרויות טיפול

הטיפול במחלות נוירו-אימונולוגיות מתמקד בהפחתת הדלקת, מניעת התקפים, והאטת התקדמות המחלה. אפשרויות טיפול כוללות תרופות אימונומודולטוריות כמו אינטרפרון בטא וגלטירמר אצטט, תרופות אימונוסופרסיביות כמו פינגולימוד ונטליזומאב, וטיפולים ביולוגיים חדשניים. בזמן התקף חריף, ניתן להשתמש בסטרואידים במינון גבוה. שיקום נוירולוגי ופיזיותרפיה הם חלק חשוב מהטיפול הכולל.

הכנה

הכנה לטיפול במחלות נוירו-אימונולוגיות כוללת שיחות מעמיקות עם הנוירולוג המטפל על אפשרויות הטיפול, יתרונותיהן וסיכוניהן. יש להכין את המטופל לאפשרות של טיפול ארוך טווח ולשינויים באורח החיים. חשוב לדון בהשפעות אפשריות על איכות החיים ולתכנן אסטרטגיות להתמודדות עם אתגרים יומיומיים.

פרטי טיפול

הטיפול במחלות נוירו-אימונולוגיות מתבצע על ידי צוות רב-מקצועי, הכולל נוירולוגים, אחיות מומחיות, פיזיותרפיסטים, ומרפאים בעיסוק. טיפולים תרופתיים יכולים להינתן בצורת זריקות, עירויים, או תרופות פומיות. חשוב לקיים מעקב רפואי קבוע הכולל בדיקות MRI תקופתיות והערכות נוירולוגיות. שיקום ופיזיותרפיה צריכים להיות חלק אינטגרלי מתוכנית הטיפול.

סיכונים

סיכונים בטיפול במחלות נוירו-אימונולוגיות כוללים תופעות לוואי של תרופות אימונומודולטוריות ואימונוסופרסיביות, כגון סיכון מוגבר לזיהומים, בעיות כבד, ובמקרים נדירים, לויקואנצפלופתיה רב-מוקדית מתקדמת (PML). יש לנטר את המטופלים באופן קבוע לתופעות לוואי ולהתאים את הטיפול בהתאם.

טיפול לאחר

לאחר התחלת הטיפול, חשוב לקיים מעקב רפואי קבוע הכולל הערכות נוירולוגיות, בדיקות MRI, ובדיקות דם. יש להמשיך בשיקום ובפיזיותרפיה לשמירה על תפקוד מיטבי. תמיכה פסיכולוגית יכולה להיות חיונית להתמודדות עם האתגרים הרגשיים של מחלה כרונית. חינוך מתמשך של המטופל לגבי המחלה, אפשרויות טיפול חדשות, ואסטרטגיות להתמודדות עם תסמינים הוא חלק חשוב מהטיפול לטווח ארוך.

*מידע זה הוא כללי ואין להסתמך עליו כייעוץ רפואי.